Bygga i Sverige

Byggandet i Sverige har börjat avta. Under 2016-2018 byggdes det i större regi än vanligt men det var ändå inte tillräckligt. Det krävs betydligt fler bostäder i Sverige för att lösa bostadskrisen och skenande priser, speciellt i de stora städerna. 

Anledningen varför det har blivit svårt att bygga exempelvis hyreshus är att det finns så många regler och blivit så pass dyrt att lägenhetshusen inte gynnar sig. Dessutom är det möjligt att överklaga bygglov och dra ut på byggtiden för företagen. Att bygga stora lägenhetshus tar också tid, vilket betyder att företaget ligger ute med stora summor pengar till dess att lägenheterna hyrs ut eller säljs. Många företag har dragit igång större projekt och sedan gått i konkurs innan lägenhetshuset är färdigställt.

Nu har byggandet gått långsammare igen. Det ser ut att byggas mindre hus, både privat och av företag, under 2019. Det har varit svårt att få iväg lägenheter och hus, trots bostadsbristen på grund amorteringskravet och de höga kostnaderna att köpa en ny bostad idag. Så regeringen har blivit uppmuntrad att kika på andra vägar för att få ruljans på bostadsmarknaden. Exempelvis är det många äldre som står utan lån och väljer därmed att bo i hus och lägenheter som är större än de behöver. Eftersom de får amorteringskrav om de säljer sitt nuvarande hem, är det mer gynnsamt att bo kvar i större hus än att flytta till en mindre lägenhet.