Bygga själv – säkerhet i fokus

Du kan spara in många tusenlappar på att bygga själv, det är ett stort ansvar att och kräver att du är medveten om hur du bygger med säkerhet i fokus. Här nedan följer två exempel på byggande och vad du ska tänka på.

Nytt tak

Den normalhändiga personen klarar av att byta och lägga ett nytt tak utan snickare. Det kan dra ned kostnaderna till hälften om du är villig att klättra upp och göra jobbet. Men det finns några saker du borde tänka på för att skydda dig själv och taket.

  1. Följ alltid monteringsanvisningarna som följer med beställningen. Jobbet går snabbare och blir rätt utfört, vilket också betyder att du har större chans att få ut något från försäkringen om olyckan är framme.
  2. Hyr en ställning runt huset. Det är en kostsam post men underlättar arbetet då du kan förvara verktyg och material på den istället för nere på marken. Du kan också köpa en ställning och sedan hyra ut eller sälja den vidare efter takbytet.
  3. Om taket är väldigt högt eller brant ska du använda dig av en säkerhetssele. De kostar runt 1000 kronor och kan skydda dig från brutna ben och livsfarliga skador om du skulle ramla.

Renovera inomhus

Det är oundviklig att du behöver hantera elverktyg och maskiner under byggandet. Att följa anvisningar för hur du reser en vägg kan te sig enkelt men du får inte glömma att säkerheten ska gå före färdigt resultat.

  1. Se till att maskinen är avstängd innan du kopplar in strömmen, du vill inte ha en cirkelsåg som glider runt på bordet eller golvet.
  2. Större maskiner såsom kapsågar ska ha monterade skydd som hindrar flygande träbitar att träffa dig.
  3. Håll koll på virket och samla det längs en vägg. Virket ska helst ligga ned så det inte vrider sig så stapla det gärna på varandra. Du minskar risken att du snubblar över en bräda eller att något tippar över dig.