IF Metall

IF Metall är ett av Sveriges största fackförbund med ca 320 000 medlemmar över hela landet. Däremot är många medlemmar pensionärer och därmed inte längre i arbetslivet.

Man räknar med att ca 66.000 medlemmar är detta men även om denna summa räknas bort är det en mycket stor del av Sveriges arbetskraft som är med i detta fackförbund. Framförallt är det inom tillverkningsindustrin som medlemmarna finns. Det är bland annat plastproduktion, verkstäder, stålindustrin och inom läkemedelsbranschen. Utöver det är det även vanligt att gruvarbetare, bilmekaniker och mindre mindre verkstäder väljer att ansluta sig. Några av de allra största anslutna företagen är Volvo och ABB.

Detta är yrken som främst domineras av män vilket även speglar sig i hur många kvinnor som är med i fackförbundet, vilket endast är 21%.

IF Metall är ett relativt nytt fackförbund då det bildades år 2006. Däremot finns en enorm rutin och erfarenhet då det som skedde 2006 var att två mindre fackförbund slogs samman till ett stort. Det var Svenska Metallindustriarbetarförbundet samt Industrifacket som därmed upplöstes och gick ihop till detta nu stora och etablerade fackförbund.

Kostnaden för att vara med i IF Metall grundar sig på hur stor lön man har. Avgiften är nämligen en liten procentsats på lönenivån. Däremot finns både en lägsta och en högsta nivå som en medlem kan betala. I avgiften ingår även IF Metalls A-kassa.